Risques associés à l’ingestion de nanoparticules de dioxyde de titane
Risques associés à l’ingestion de nanoparticules de dioxyde de titane
Par l’équipe AVICENN – Dernière modification en juin 2024
Le dioxyde de titane (TiO2) est un colorant blanc, sous forme de poudre à l’état brut, dont une grande partie des particules est de taille nanométrique1i.e inférieure à 100 nanomètres (1 nm = 0,001 µm = 1 milliardième de mètre). Il a été interdit dans les denrées alimentaires en France en 2020 puis dans l’ensemble de l’Union européenne en 2022 suite à des suspicions de carcinogénicité au niveau du côlon et de son risque génotoxique.
Le dioxyde de titane reste autorisé pour l’instant, à l’échelle non nano, pour d’autres usages cosmétiques par voie orale, comme les dentifrices ou les rouges et baumes à lèvres (où il peut être repéré par le code CI 77891)2Un avis du Comité européen pour la sécurité des consommateurs (SCCS) est attendu sur ce point prochainement..
Concernant les médicaments (où il peut être identifié avec le code E171), la Commission européenne a posé les jalons pour une interdiction qui pourrait entrer en vigueur à partir de 2025 : insistant sur le fait qu’“il est crucial que l’industrie pharmaceutique fasse tous les efforts possibles pour accélérer la recherche et le développement de solutions alternatives qui remplaceraient le dioxyde de titane (E171) dans les médicaments”3Voir notre fiche « Vers la suspension du dioxyde de titane dans les cosmétiques et les médicaments ? » pour plus d’informations.
Quelle absorption, diffusion et accumulation dans le corps du TiO2 pendant et après l’ingestion ?
Les recherches menées en laboratoire ont montré que les nanoparticules de TiO2 peuvent être absorbées par la muqueuse buccale4Voir :
– Food-grade titanium dioxide translocates across the buccal mucosa in pigs and induces genotoxicity in an in vitro model of human oral epithelium, Vignard J et al., Nanotoxicology, 2023 : « The data presented here provide evidence that under realistic exposure conditions in terms of dose and duration of exposure, food-grade TiO2 may translocate through the oral mucosa in an in vivo pig model of buccal mucosa that is close to the human mouth. We also report the high permeability of human buccal epithelial cells to TiO2 particles in vitro. After these cells were exposed to the food additive for 2 h, TiO2 particles generated oxidative and genotoxic stresses that were detrimental to proliferating cells mainly. This raises the issue of possible adverse consequences regarding the constant turnover of the buccal mucosa or during wound repair and regeneration. »
– The buccal mucosa as a route for TiO2 nanoparticle uptake, Teubl et al., Nanotoxicology, 2015, traverser la barrière intestinale5Voir :
– Jejunal villus absorption and paracellular tight junction permeability are major routes for early intestinal uptake of food-grade TiO2 particles: an in vivo and ex vivo study in mice, Coméra et al., Particle and Fibre Toxicology, 2020
– Repeated administration of the food additive E171 to mice results in accumulation in intestine and liver and promotes an inflammatory status, Talamini et al., Nanotoxicology, 2019 : « Significant accumulation of titanium was observed in the liver and intestine of E171-fed mice; in the latter a threefold increase in the number of TiO2 particles was also measured. Titanium accumulation in liver was associated with necroinflammatory foci containing tissue monocytes/macrophages. Three days after the last dose, increased superoxide production and inflammation were observed in the stomach and intestine. Overall, the present study indicates that the risk for human health associated with dietary exposure to E171 needs to be carefully considered », se distribuer dans le sang6Voir :
– Pharmaceutical/food grade titanium dioxide particles are absorbed into the bloodstream of human volunteers, Pele et al, Particle and Fibre Toxicology, 2015 et s’accumuler dans divers organes7Voir:
– Silicon Dioxide and Titanium Dioxide Particles Found in Human Tissues, Peters et al., Nanotoxicology 14, 2020
– Quantitative biokinetics of titanium dioxide nanoparticles after oral application in rats Kreyling et al, Nanotoxicology, 2017: les auteurs ont observé le passage de la barrière gastro-intestinale pour une faible fraction de TiO2 chez la rate (0,6% de la dose administrée), qui se retrouve après 7 jours accumulée dans différents organes, principalement, le foie, les poumons, les reins, le cerveau, la rate, l’utérus et le squelette (cité par le HCSP dans son rapport Bilan des connaissances relatives aux effets des nanoparticules de dioxyde de titane (TiO2) sur la santé humaine ; caractérisation de l’exposition des populations et mesures de gestion, avril 2018) (foie, rein, rate, estomac, cerveau, poumons, testicules, ovaires, utérus, placenta, glandes mammaires, etc.) avec une possible transmission de la mère à la descendance pendant la grossesse8– Nanoparticules de dioxyde de titane : le E171 traverse la barrière placentaire, INRAE, 7 octobre 2020 ; Basal Ti level in the human placenta and meconium and evidence of a materno-foetal transfer of food-grade TiO2 nanoparticles in an ex vivo placental perfusion model, Guillard et al, Particle and Fibre Toxicology, 2020 et l’allaitement9– Toxic effects of TiO2 NPs in the blood-milk barrier of the maternal dams and growth of offspring, Yao et al, Ecotoxicology and Environmental Safety, 2021 : « Collectively, this study presented the deleterious pathological effects of oral exposure to TiO2 NPs in the mammary gland tissues and blood-milk barrier via the production of reactive oxygen species (ROS) in dams and developmental concerns in offspring. ».
Quels effets indésirables liés à l’ingestion de TiO2 ?
Les études qui s’accumulent font état :
- de risques pour le foie, l’estomac, les reins10Voir:
– Possible effects of titanium dioxide particles on human liver, intestinal tissue, spleen and kidney after oral exposure, Brand W et al., Nanotoxicology. 2020
– Grape Seed Proanthocyanidin Extract Mitigates Titanium Dioxide Nanoparticle (TiO2-NPs)-Induced Hepatotoxicity through TLR-4/NF-κB Signaling Pathway, Mohammed et al, Biological Trace Element Research, 2020
– Hepatotoxicity and the role of the gut-liver axis in rats after oral administration of titanium dioxide nanoparticles, Chen Z et al, Particle and Fibre Toxicology, 2019
– Assessment of titanium dioxide nanoparticles toxicity via oral exposure in mice: Effect of dose and particle size, Ali et al., Biomarkers, 2019 : : « The effect of five days oral administration of TiO2 NPs (21 and 80 nm) with different doses was assessed in mice via measurement of oxidative stress markers; glutathione (GSH), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), malondialdehyde (MDA) and nitric oxide (NO), liver function indices; aspartate and alanine aminotransferases (AST and ALT), chromosomal aberrations and liver histopathological pattern. The results revealed drastic alterations in all the measured parameters and showed positive correlation with the gradual dose increment. In addition, the smaller particle size of TiO2 NPS (21 nm) had more adverse effect in all the selected biochemical parameters, genetic aberrations and histological investigations. Toxicity of TiO2 NPs increases in a dose-dependent manner and vice versa with particles size. The evaluated biomarkers are good indicators for TiO2 NPs toxicity. More detailed studies are required before the recommendation of TiO2 NPS as food additives. »
– Effects of vitamin A and vitamin E on attenuation of titanium dioxide nanoparticles-induced toxicity in the liver of male Wistar rats, Moradi et al., Molecular Biology Reports 2019, 46, 2919–2932.
– Repeated administration of the food additive E171 to mice results in accumulation in intestine and liver and promotes an inflammatory status, Talamini L et al., Nanotoxicology, 2019 : « repeated oral administration of E171 to mice at a dose level (5 mg/kg body weight for 3 days/week for 3 weeks) comparable to estimated human dietary exposure, resulted in TiO2 deposition in the liver and intestine; titanium accumulation in liver was associated with necroinflammatory foci containing tissue monocytes/macrophages; three days after the last dose, increased superoxide production and inflammation were observed in the stomach and intestine. Overall, the present study indicates that the risk for human health associated with dietary exposure to E171 needs to be carefully considered ».
– Detection of titanium particles in human liver and spleen and possible health implications, Heringa MB et al, Particle and Fibre Toxicology, 2018 : cette publication a établi la présence de nanoparticules de dioxyde de titane (TiO2) dans le foie et la rate de 15 humains (et non plus seulement sur des rats de laboratoire). Dans la moitié des cas, les niveaux étaient supérieurs à celui jugé sans danger pour le foie.
–Tiron ameliorates oxidative stress and inflammation in titanium dioxide nanoparticles induced nephrotoxicity of male rats, Morgan et al., Biomedicine and Pharmacotherapy, 2017, les poumons11Telomere length and genotoxicity in the lung of rats following intragastric exposure to food-grade titanium dioxide and vegetable carbon particles, Jensen et al., Mutagenesis, Volume 34, 2019 : « intragastric exposure to E171 is associated with reduced tight junction protein expression in the intestinal barrier and telomere length shortening in the lung in rats.« , les ovaires et/ou les testicules12Voir:
– Food‐grade titanium dioxide (E171) by solid or liquid matrix administration induces inflammation, germ cells sloughing in seminiferous tubules and blood‐testis barrier disruption in mice, Rodríguez‐Escamilla JC et al., Journal of applied toxicology, 2019 : « This study highlights the attention on matrix food containing E171 and possible adverse effects on testis when E171 is consumed in a liquid matrix ».
– Risk assessment of titanium dioxide nanoparticles via oral exposure, including toxicokinetic considerations, Heringa MB et al., Nanotoxicology, octobre 2016 , … - de perturbations du microbiote intestinal13Voir :
– Perinatal foodborne titanium dioxide exposure-mediated dysbiosis predisposes mice to develop colitis through life, Carlé C et al., Particle and Fibre Toxicology, (20), 45, 2023
– Oral exposure to Ag or TiO2 nanoparticles perturbed gut transcriptome and microbiota in a mouse model of ulcerative colitis, Wang et al., Food and Chemical Toxicology, 169(11):113368, 2022 : « ingested nTiO2 yielded shorter colon, aggravated epithelial hyperplasia and deeper infiltration of inflammatory cells. Both nanoparticles significantly changed the gut microbiota composition, resulting in loss of diversity and increase of potential pathobionts. They also increased colonic mucus and abundance of Akkermansia muciniphila. »
– Impacts of foodborne inorganic nanoparticles on the gut microbiota-immune axis: potential consequences for host health, Lamas B, Particle and Fibre Toxicology, 2020
– Foodborne titanium dioxide nanoparticles induce stronger adverse effects in obese mice than non‐obese mice: gut microbiota dysbiosis, colonic inflammation, and proteome alterations, Cao et al., Small 16.36, 2020
– Impacts of Additive Food E171 (Titanium Dioxide) on the Gut Microbiota and Colorectal Carcinogenesis in ApcMIN/+ Murine Model, Brugiroux S et al., Gastroenterology, mai 2019 : « Additive E171 promotes colonic tumorigenesis and induces change in gut microbiota composition. Underlying carcinogenic mechanisms focusing on microbiota dysbiosis implication are in progress. This study supports the carcinogenic properties of TiO2 in the context of colorectal cancer ». et des inflammations et détériorations de la barrière intestinale14Voir :
– Food-Grade Titanium Dioxide Induces Toxicity in the Nematode Caenorhabditis elegans and Acute Hepatic and Pulmonary Responses in Mice, Sitia et al., Nanomaterials (Basel), 2022
– Titanium dioxide particles from the diet: involvement in the genesis of inflammatory bowel diseases and colorectal cancer, Barreau et al., Particle and Fibre Toxicology, 18(26), 2021
– Impact of Food Additive Titanium Dioxide on Gut Microbiota Composition, Microbiota-Associated Functions, and Gut Barrier: A Systematic Review of In Vivo Animal Studies, International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(4):2008, 2021
– The food additive E171 and titanium dioxide nanoparticles indirectly alter the homeostasis of human intestinal epithelial cells in vitro, Dorier M et al., Environ. Sci.: Nano, Advance Article, 2019: « Epithelial cells repeatedly exposed to TiO2 developed an inflammatory profile, together with increased mucus secretion. Epithelial integrity was unaltered, but the content of ATP-binding cassette (ABC) family xenobiotic efflux pumps was modified. Taken together, these data show that TiO2 moderately but significantly dysregulates several features that contribute to the protective function of the intestine. »
– Repeated administration of the food additive E171 to mice results in accumulation in intestine and liver and promotes an inflammatory status, Talamini L et al., Nanotoxicology, 2019 : « repeated oral administration of E171 to mice at a dose level (5 mg/kg body weight for 3 days/week for 3 weeks) comparable to estimated human dietary exposure, resulted in TiO2 deposition in the liver and intestine; titanium accumulation in liver was associated with necroinflammatory foci containing tissue monocytes/macrophages; three days after the last dose, increased superoxide production and inflammation were observed in the stomach and intestine. Overall, the present study indicates that the risk for human health associated with dietary exposure to E171 needs to be carefully considered ». , de risque d’augmentations d’intolérances alimentaires et d’allergies15Voir notamment :
– Long-term exposure from perinatal life to food-grade TiO2 alters intestinal homeostasis and predisposes to food allergy in young mice, Issa M et al., Allergy, Novembre 2023
– The food additive titanium dioxide hinders intestinal production of TGF-β and IL-10 in mice, and long-term exposure in adults or from perinatal life blocks oral tolerance to ovalbumin, Lamas B et al., Food and Chemical Toxicology, 179, Septembre 2023
– Perinatal exposure to foodborne inorganic nanoparticles: A role in the susceptibility to food allergy?, Issa M et al., Front. Allergy, Sec. Food Allergy, 3, Décembre 2022, de problèmes immunitaires, de maladies chroniques16Voir par exemple Perinatal foodborne titanium dioxide exposure-mediated dysbiosis predisposes mice to develop colitis through life, Carlé C et al., Particle and Fibre Toxicology, (20), 45, 2023 dont la maladie de Crohn17Voir TiO2 nanoparticles abrogate the protective effect of the Crohn’s disease-associated variation within the PTPN22 gene locus, Schwarzfischer M et al, Gut, 2023, de troubles métaboliques comme l’intolérance au glucose18Voir Dysregulation along the gut microbiota-immune system axis after oral exposure to titanium dioxide nanoparticles: A possible environmental factor promoting obesity-related metabolic disorders, Lamas B et al., Environmental Pollution, 330, 2023 ou le diabète gestationnel19– Exposure to Titanium Dioxide Nanoparticles During Pregnancy Changed Maternal Gut Microbiota and Increased Blood Glucose of Rat, Mao Z et al., Nanoscale Research Letters, 14:26, décembre 2019 : « Our study pointed out that TiO2 NPs induced the alteration of gut microbiota during pregnancy and increased the fasting blood glucose of pregnant rats, which might increase the potential risk of gestational diabetes of pregnant women. » chez les femmes enceintes, l’aggravation des infections comme à Listeria monocytogenes20Voir: Titanium dioxide E171 consumption exacerbates Listeria monocytogenes infection in mice, Yue Teng et al, Food Quality and Safety, 2023, voire des lésions précancéreuses au niveau du côlon21Voir :
–The effects of the food additive Titanium dioxide (E171) on tumor formation and gene expression in the colon of a transgenic mouse model for colorectal cancer, Bischoff et al., Nanomaterials, 2022
–Food-grade TiO2 impairs intestinal and systemic immune homeostasis, initiates preneoplastic lesions and promotes aberrant crypt development in the rat colon, Bettini S et al., Scientific Reports, 2017 - d’effets génotoxiques* (cassures de brins d’ADN et dommages chromosomiques)22Sollicitée suite à des suspicions de carcinogénicité au niveau du côlon, l’Agence européenne de sécurité des aliments (EFSA) a publié un avis en 2021 dans lequel elle conclut à un potentiel risque génotoxique (cassures de brins d’ADN et dommages chromosomiques) du TiO2, et plus particulièrement de ses nanoparticules. Cf : Dioxyde de titane : le E171 n’est plus considéré comme sûr en tant qu’additif alimentaire, EFSA, 6 mai 2021, même à faibles doses23Voir :
– DNA Damage and Apoptosis as In-Vitro Effect Biomarkers of Titanium Dioxide Nanoparticles (TiO2-NPs) and the Food Additive E171 Toxicity in Colon Cancer Cells: HCT-116 and Caco-2, Ferrante et al., International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023
– A weight of evidence review of the genotoxicity of titanium dioxide (TiO2), Kirkland et al., Regulatory Toxicology and Pharamcology, Volume 136, December 2022
– Investigation of the genotoxicity of digested titanium dioxide nanomaterials in human intestinal cells, Vieira et al., Food and Chemical Toxicology, Volume 161, 2022
– Scientific opinion on the safety assessment of titanium dioxide as a food additive (E171), EFSA, 2021
– TiO2 genotoxicity: An update of the results published over the last six years, Carrière et al., Mutation Research Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis, 2020
– Assessment of the in vitro genotoxicity of TiO2 nanoparticles in a regulatory context, Charles et al., Nanotoxicology, 2018
– Continuous in vitro exposure of intestinal epithelial cells to E171 food additive causes oxidative stress, inducing oxidation of DNA bases but no endoplasmic reticulum stress, Dorier M et al., Nanotoxicology, 2017
– Titanium dioxide nanoparticle-induced oxidative stress triggers DNA damage and hepatic injury in mice, Shukla et al., Nanomedicine, 2014 - d‘impacts sur les performances cardiaques et neurocomportementales, et sur le profil métabolique24Oral administration of TiO2 nanoparticles during early life impacts cardiac and neurobehavioral performance and metabolite profile in an age- and sex-related manner, Mortensen et al., Particle and Fibre Toxicology, 19, 2022
- de conséquences néfastes pour la descendance, notamment des altérations de la fonction respiratoire et des troubles anxieux25Voir :
– Effect of chronic prenatal exposure to the food additive titanium dioxide E171 on respiratory activity in newborn mice., Colnot E, O’Reilly J and Morin D, Frontiers in Pediatrics, 12:1337865, 2024 : « this is the first study to demonstrate that in utero, exposure to E171 alone can impair postnatal respiratory function in mice »
– Multigenerational inheritance of breathing deficits following perinatal exposure to titanium dioxide nanoparticles in the offspring of mice, Boulain M et al., Discover Nano, 19, 16, 2024
– Conséquences d’une exposition périnatale aux nanoparticules de dioxyde de titane sur le développement et le comportement des nouveau-nés chez la souris, Marie Boulain, thèse de neurosciences, université de Bordeaux, décembre 2022
– Ingestion of titanium dioxide nanoparticles: a definite health risk for consumers and their progeny, Cornu R, Arch Toxicol. 2022 : « Based on the evaluation of TiO2, other NPs that are also used as food colouring agents must be subjected to careful toxicological evaluation, and the addition of NPs to food simply for “aesthetic” reasons should be reconsidered. ».
– Chronic maternal exposure to titanium dioxide nanoparticles alters breathing in newborn offspring, Colnot et al., Particle and Fibre Toxicology, 19, 57, 2022 : « We show that a chronic exposure to TiO2 NPs during pregnancy alters the respiratory activity of offspring, characterized by an abnormally elevated rate of breathing. »
– Maternal exposure to titanium dioxide nanoparticles during pregnancy and lactation alters offspring hippocampal mRNA BAX and Bcl-2 levels, induces apoptosis and decreases neurogenesis, Ebrahimzadeh Bideskan A. et al., Exp Toxicol Pathol., 5;69(6): 329-337, 2017 : « These findings provide strong evidence that maternal exposure to TiO2-NPs significantly impact hippocampal neurogenesis and apoptosis in the offspring. The potential impact of nanoparticle exposure for millions of pregnant mothers and their offspring across the world is potentially devastating » (problèmes respiratoires, cardiovasculaires ou encore neurologiques, retards de croissance, modifications comportementales, etc.)
* Dans son avis scientifique sur le dioxyde de titane (TiO2) 1661/23 de mai 2024, le Comité européen pour la sécurité des consommateurs (SCCS) considère que les données fournies par l’industrie pour 44 TiO2 pigmentaires et 40 TiO2 nanos, ne sont pas suffisantes pour exclure le potentiel de génotoxicité de presque tous les types de TiO226(82 sur 84) utilisés dans les produits cosmétiques oraux et que davantage de données expérimentales sont donc nécessaires pour exclure le potentiel de génotoxicité des qualités de TiO2 (pigmentaires et nano) utilisées dans les produits cosmétiques oraux, à l’exception de deux TiO2 nano27(RM09 et RM11, pour lesquels les données de génotoxicité fournies n’indiquent aucun problème de génotoxicité).
Le CSSC ajoute également que, compte tenu du fait que les cellules de la muqueuse buccale sont susceptibles d’absorber des nanoparticules (y compris des nanoparticules de TiO2) et que certains produits buccaux tels que les dentifrices contenant des nanoparticules de TiO2, tels que les dentifrices, seront utilisés tous les jours et potentiellement plus d’une fois par jour, des recherches supplémentaires sont nécessaires pour exclure le risque pour le consommateur d’expositions répétées à long terme de la muqueuse buccale aux nanoparticules de TiO2.
Plus généralement…
Les publications scientifiques sur les risques sanitaires associés aux nanoparticules de dioxyde de titane (TiO2) s’accumulent depuis une vingtaine d’années maintenant. Dès 2006 puis de nouveau en 2019, le TiO2 a notamment été classé comme cancérogène possible par inhalation, respectivement par le Centre international de recherche sur le cancer (CIRC) et par la Commission européenne. Cette classification est contestée par des entreprises fabriquant ou utilisant du TiO2, alors qu’elle permet pourtant l’information des travailleurs sur les risques auxquels ils sont exposés afin qu’ils puissent mieux se protéger.
Les nanoparticules de TiO2 ont un rythme d’élimination lent, ce qui soulève des inquiétudes quant aux impacts à long terme des expositions répétées et de la bioaccumulation de ces particules28Avis de l’ANSES relatif relatif à l’évaluation du risque de la fraction nanométrique de l’additif alimentaire E171, 27 octobre 2022. D’autant plus que celles qui ne sont pas stockées dans le corps humain mais excrétées et évacuées dans les eaux usées présentent un risque de toxicité pour les écosystèmes terrestres et aquatiques lors de leur dispersion dans l’environnement29Voir:
– Getting fat and stressed: Effects of dietary intake of titanium dioxide nanoparticles in the liver of turbot Scophthalmus maximus, Fonseca et al., Journal of Hazardous Materials, Volume 548, 2023
– Toxicity of TiO2 nanoparticles to the marine microalga Chaetoceros muelleri Lemmermann, 1898 under long-term exposure, Bameri L et al., Environmental Science and Pollution Research, 29 : 30427–30440, 2022
– Proteomics reveals multiple effects of titanium dioxide and silver nanoparticles in the metabolism of turbot, Scophthalmus maximus, Araújo MJ et al., Chemosphere, 2022
– Zinc oxide, titanium dioxide and C60 fullerene nanoparticles, alone and in mixture, differently affect biomarker responses and proteome in the clam Ruditapes philippinarum, Marisa I et al., Science of the Total Environment, 838 (2), 2022
– Toxicity of titanium nano-oxide nanoparticles (TiO2) on the pacific oyster, Crassostrea gigas: immunity and antioxidant defence, Arash Javanshir Khoei et Kiadokht Rezaei, Toxin Reviews, 41, 2022. Il est également scientifiquement avéré, bien que encore sous-évalué, que les (nano)particules de dioxyde de titane, combinées à d’autres substances (pesticides, nano-plastiques, nanoparticules de silice,…) peuvent entraîner des « effets cocktails »30Voir :
– Estimation of genomic and mitochondrial DNA integrity in the renal tissue of mice administered with acrylamide and titanium dioxide nanoparticles, Mohammed et al. Scientific reports, 2023
– TiO2 nanoparticles combined with polystyrene nanoplastics aggravated reproductive toxicity in female mice via exacerbating intestinal barrier disruption, Zhang et al., Journal of the Science of food and agriculture, 2023
– Nanoplastics enhance the toxic effects of titanium dioxide nanoparticle in freshwater algae Scenedesmus obliquus, Das et al., Comparative Biochemistry and Physiology Part C: Toxicology & Pharmacology, Volume 2056, 2022 plus néfastes que les effets de ces substances prises isolément.
- Adverse Outcome Pathways Associated with the Ingestion of Titanium Dioxide Nanoparticles—A Systematic Review, Rolo et al., Nanomaterials, 2022
- Ingestion of titanium dioxide nanoparticles: a definite health risk for consumers and their progeny, Cornu et al., Archives of toxicology, 2022
- Avis relatif à l’évaluation du risque de la fraction nanométrique de l’additif alimentaire E171, ANSES, 27 octobre 2022
Quelques mises-en-gardes et prises de positions par des scientifiques :
- Dans une étude publiée en 2022, des chercheurs de l’université de Franche-Comté concluent que « L’ajout de nanoparticules dans les aliments simplement pour des raisons ‘esthétiques’ devrait être reconsidéré… »31Cf Ingestion of titanium dioxide nanoparticles: a definite health risk for consumers and their progeny, Cornu R, Arch Toxicol. 2022 : « the addition of NPs to food simply for “aesthetic” reasons should be reconsidered… ».
- Dans une revue de la littérature publiée en 2021 sur les risques liés à l’ingestion de nanoparticules de dioxyde de titane, des chercheurs de l’Institut National de la Santé portugais réaffirment que « Dans l’ensemble, les résultats [AOP qui font apparaître le cancer colorectal, les lésions hépatiques, la toxicité pour la reproduction, les lésions cardiaques et rénales, ainsi que les effets hématologiques comme des effets néfastes possibles] soutiennent une limitation de l’utilisation des NP de TiO2 dans l’alimentation » 32« From the results, AOPs were proposed where colorectal cancer, liver injury, reproductive toxicity, cardiac and kidney damage, as well as hematological effects stand out as possible adverse outcomes. The recent transgenerational studies also point to concerns with regard to population effects. Overall, the findings further support a limitation of the use of TiO2-NPs in food, announced by the European Food Safety Authority (EFSA). Cf Adverse Outcome Pathways Associated with the Ingestion of Titanium Dioxide Nanoparticles—A Systematic Review, Rolo et al., Nanomaterials, 2022″
- Le communiqué de l’INRAE alerte « sur l’importance d’évaluer le risque quant à la présence de nanoparticules dans cet additif commun face à l’exposition avérée de la femme enceinte » étant donné que l’exposition de la femme enceinte au dioxyde de titane conduit à une accumulation de nanoparticules de TiO2 dans le placenta et à une contamination du foetus, selon une étude menée par des scientifiques de l’INRAE, du LNE, du Groupe de Physique des Matériaux de Rouen, du CHU de Toulouse, de l’Université de Picardie Jules Verne et de l’Ecole Nationale Vétérinaire de Toulouse et publiée en octobre 2020
- Selon Laurence Macia de l’université de Sydney, « le dioxyde de titane interagit avec les bactéries intestinales et altère certaines de leurs fonctions, ce qui peut entraîner l’apparition de maladies. Sa consommation devrait être mieux réglementée par les autorités alimentaires » 33Cf. Common food additive found to affect gut microbiota, The University of Sydney, 13 mai 2019 et Impact of the Food Additive Titanium Dioxide (E171) on Gut Microbiota-Host Interaction, Pinget G. et al., Front. Nutr., 2019(mai 2019).
- Selon Fabrice Nesslany, de l’Institut Pasteur, « l’utilité est tellement faible, et avec les doutes qui peuvent quand même subsister aujourd’hui (…), ça ne sert à rien, donc dans l’attente d’études plus consolidées, ne l’utilisons pas » (novembre 2018)34Cf. Vidéo de Fabrice Nesslany (Institut Pasteur de Lille) au Colloque nano à la Maison de la Chimie, 7 novembre 2018.
- Selon Héloïse Proquin de l’Université de Maastricht aux Pays-Bas35Beyond the white: effects of the titanium dioxide food additive E171 on the development of colorectal cancer, Proquin, H, Maastricht: Gildeprint Drukkerijen, 2018, « la classification de E171 comme exempt d’effets toxiques en raison de son insolubilité et de son inertie n’est plus valable (…) ; la présence d’une inflammation constatée dans des modèles animaux après l’ingestion de E171 pourrait aggraver les maladies inflammatoires de l’intestin et ses effets indésirables sur le développement du cancer colorectal. Par conséquent, nous recommandons que les expériences (…) mettant l’accent sur les tests sur l’homme, soient effectuées pour une évaluation plus approfondie de E171 sur ses effets néfastes potentiels sur l’amélioration du cancer, la dérégulation du système immunitaire et l’inflammation ».
- Dans une étude publiée en 2017 dans la revue Experimental and Toxicologic Pathology, les chercheurs alertent sur les conséquences potentiellement dévastatrices de l’exposition aux nanoparticules : « Ces résultats fournissent des preuves solides selon lesquelles l’exposition maternelle aux nanoparticules de TiO2 impacte significativement la neurogenèse et l’apoptose dans l’hippocampe de la progéniture. Les conséquences potentielles de l’exposition aux nanoparticules pour des millions de mères enceintes et de leurs descendants à travers le monde sont potentiellement dévastatrices« (problèmes respiratoires, cardiovasculaires ou encore neurologiques, retards de croissance, modifications comportementales, etc.)36En anglais : « These findings provide strong evidence that maternal exposure to TiO2-NPs significantly impact hippocampal neurogenesis and apoptosis in the offspring. The potential impact of nanoparticle exposure for millions of pregnant mothers and their offspring across the world is potentially devastating ». Cf Maternal exposure to titanium dioxide nanoparticles during pregnancy and lactation alters offspring hippocampal mRNA BAX and Bcl-2 levels, induces apoptosis and decreases neurogenesis, Ebrahimzadeh Bideskan A. et al., Exp Toxicol Pathol., 5;69(6): 329-337, 2017
- Selon Gerhard Rogler de l’Université de Zurich, « les patients présentant un dysfonctionnement de la barrière intestinale, comme dans la colite, devraient s’abstenir d’aliments contenant du dioxyde de titane » (juillet 2017)37Cf. Titanium Dioxide Nanoparticles Can Exacerbate Colitis, University of Zurich, 19 juillet 2017 : Des chercheurs de l’université de Zurich tirent la sonnette d’alarme sur les inflammations et dommages créés par les nanoparticules de dioxyde de titane sur le mucus intestinal de souris. Ils recommandent aux personnes atteintes de colites d’éviter les aliments contenant ces particules de dioxyde de titane..
- Selon Francelyne Marano, de l’Université Paris-Diderot, « quand leur ajout ne correspond pas à un besoin précis autre que l’amélioration de l’attractivité du produit, par exemple dans les bonbons ou les chewing-gums (…), [les nanoparticules de dioxyde de titane] devraient être interdites car elles n’apportent aucun avantage » (2016 et 2018)38Cf. Francelyne Marano, Faut-il avoir peur des nanos ?, Buchet Chastel, avril 2016. Voir aussi plus récemment son intervention lors du Débat Santé Environnement : « Substances chimiques : l’Europe nous protège-t-elle ? » au Ministère de la Transition écologique et solidaire, (1h55min), 18 octobre 2018.
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Cette fiche a été initialement créée en mai 2018
Notes and references
- 1i.e inférieure à 100 nanomètres (1 nm = 0,001 µm = 1 milliardième de mètre)
- 2Un avis du Comité européen pour la sécurité des consommateurs (SCCS) est attendu sur ce point prochainement.
- 3Voir notre fiche « Vers la suspension du dioxyde de titane dans les cosmétiques et les médicaments ? » pour plus d’informations
- 4Voir :
– Food-grade titanium dioxide translocates across the buccal mucosa in pigs and induces genotoxicity in an in vitro model of human oral epithelium, Vignard J et al., Nanotoxicology, 2023 : « The data presented here provide evidence that under realistic exposure conditions in terms of dose and duration of exposure, food-grade TiO2 may translocate through the oral mucosa in an in vivo pig model of buccal mucosa that is close to the human mouth. We also report the high permeability of human buccal epithelial cells to TiO2 particles in vitro. After these cells were exposed to the food additive for 2 h, TiO2 particles generated oxidative and genotoxic stresses that were detrimental to proliferating cells mainly. This raises the issue of possible adverse consequences regarding the constant turnover of the buccal mucosa or during wound repair and regeneration. »
– The buccal mucosa as a route for TiO2 nanoparticle uptake, Teubl et al., Nanotoxicology, 2015 - 5Voir :
– Jejunal villus absorption and paracellular tight junction permeability are major routes for early intestinal uptake of food-grade TiO2 particles: an in vivo and ex vivo study in mice, Coméra et al., Particle and Fibre Toxicology, 2020
– Repeated administration of the food additive E171 to mice results in accumulation in intestine and liver and promotes an inflammatory status, Talamini et al., Nanotoxicology, 2019 : « Significant accumulation of titanium was observed in the liver and intestine of E171-fed mice; in the latter a threefold increase in the number of TiO2 particles was also measured. Titanium accumulation in liver was associated with necroinflammatory foci containing tissue monocytes/macrophages. Three days after the last dose, increased superoxide production and inflammation were observed in the stomach and intestine. Overall, the present study indicates that the risk for human health associated with dietary exposure to E171 needs to be carefully considered » - 6Voir :
– Pharmaceutical/food grade titanium dioxide particles are absorbed into the bloodstream of human volunteers, Pele et al, Particle and Fibre Toxicology, 2015 - 7Voir:
– Silicon Dioxide and Titanium Dioxide Particles Found in Human Tissues, Peters et al., Nanotoxicology 14, 2020
– Quantitative biokinetics of titanium dioxide nanoparticles after oral application in rats Kreyling et al, Nanotoxicology, 2017: les auteurs ont observé le passage de la barrière gastro-intestinale pour une faible fraction de TiO2 chez la rate (0,6% de la dose administrée), qui se retrouve après 7 jours accumulée dans différents organes, principalement, le foie, les poumons, les reins, le cerveau, la rate, l’utérus et le squelette (cité par le HCSP dans son rapport Bilan des connaissances relatives aux effets des nanoparticules de dioxyde de titane (TiO2) sur la santé humaine ; caractérisation de l’exposition des populations et mesures de gestion, avril 2018) - 8– Nanoparticules de dioxyde de titane : le E171 traverse la barrière placentaire, INRAE, 7 octobre 2020 ; Basal Ti level in the human placenta and meconium and evidence of a materno-foetal transfer of food-grade TiO2 nanoparticles in an ex vivo placental perfusion model, Guillard et al, Particle and Fibre Toxicology, 2020
- 9– Toxic effects of TiO2 NPs in the blood-milk barrier of the maternal dams and growth of offspring, Yao et al, Ecotoxicology and Environmental Safety, 2021 : « Collectively, this study presented the deleterious pathological effects of oral exposure to TiO2 NPs in the mammary gland tissues and blood-milk barrier via the production of reactive oxygen species (ROS) in dams and developmental concerns in offspring. »
- 10Voir:
– Possible effects of titanium dioxide particles on human liver, intestinal tissue, spleen and kidney after oral exposure, Brand W et al., Nanotoxicology. 2020
– Grape Seed Proanthocyanidin Extract Mitigates Titanium Dioxide Nanoparticle (TiO2-NPs)-Induced Hepatotoxicity through TLR-4/NF-κB Signaling Pathway, Mohammed et al, Biological Trace Element Research, 2020
– Hepatotoxicity and the role of the gut-liver axis in rats after oral administration of titanium dioxide nanoparticles, Chen Z et al, Particle and Fibre Toxicology, 2019
– Assessment of titanium dioxide nanoparticles toxicity via oral exposure in mice: Effect of dose and particle size, Ali et al., Biomarkers, 2019 : : « The effect of five days oral administration of TiO2 NPs (21 and 80 nm) with different doses was assessed in mice via measurement of oxidative stress markers; glutathione (GSH), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), malondialdehyde (MDA) and nitric oxide (NO), liver function indices; aspartate and alanine aminotransferases (AST and ALT), chromosomal aberrations and liver histopathological pattern. The results revealed drastic alterations in all the measured parameters and showed positive correlation with the gradual dose increment. In addition, the smaller particle size of TiO2 NPS (21 nm) had more adverse effect in all the selected biochemical parameters, genetic aberrations and histological investigations. Toxicity of TiO2 NPs increases in a dose-dependent manner and vice versa with particles size. The evaluated biomarkers are good indicators for TiO2 NPs toxicity. More detailed studies are required before the recommendation of TiO2 NPS as food additives. »
– Effects of vitamin A and vitamin E on attenuation of titanium dioxide nanoparticles-induced toxicity in the liver of male Wistar rats, Moradi et al., Molecular Biology Reports 2019, 46, 2919–2932.
– Repeated administration of the food additive E171 to mice results in accumulation in intestine and liver and promotes an inflammatory status, Talamini L et al., Nanotoxicology, 2019 : « repeated oral administration of E171 to mice at a dose level (5 mg/kg body weight for 3 days/week for 3 weeks) comparable to estimated human dietary exposure, resulted in TiO2 deposition in the liver and intestine; titanium accumulation in liver was associated with necroinflammatory foci containing tissue monocytes/macrophages; three days after the last dose, increased superoxide production and inflammation were observed in the stomach and intestine. Overall, the present study indicates that the risk for human health associated with dietary exposure to E171 needs to be carefully considered ».
– Detection of titanium particles in human liver and spleen and possible health implications, Heringa MB et al, Particle and Fibre Toxicology, 2018 : cette publication a établi la présence de nanoparticules de dioxyde de titane (TiO2) dans le foie et la rate de 15 humains (et non plus seulement sur des rats de laboratoire). Dans la moitié des cas, les niveaux étaient supérieurs à celui jugé sans danger pour le foie.
–Tiron ameliorates oxidative stress and inflammation in titanium dioxide nanoparticles induced nephrotoxicity of male rats, Morgan et al., Biomedicine and Pharmacotherapy, 2017 - 11Telomere length and genotoxicity in the lung of rats following intragastric exposure to food-grade titanium dioxide and vegetable carbon particles, Jensen et al., Mutagenesis, Volume 34, 2019 : « intragastric exposure to E171 is associated with reduced tight junction protein expression in the intestinal barrier and telomere length shortening in the lung in rats.
- 12Voir:
– Food‐grade titanium dioxide (E171) by solid or liquid matrix administration induces inflammation, germ cells sloughing in seminiferous tubules and blood‐testis barrier disruption in mice, Rodríguez‐Escamilla JC et al., Journal of applied toxicology, 2019 : « This study highlights the attention on matrix food containing E171 and possible adverse effects on testis when E171 is consumed in a liquid matrix ».
– Risk assessment of titanium dioxide nanoparticles via oral exposure, including toxicokinetic considerations, Heringa MB et al., Nanotoxicology, octobre 2016 , … - 13Voir :
– Perinatal foodborne titanium dioxide exposure-mediated dysbiosis predisposes mice to develop colitis through life, Carlé C et al., Particle and Fibre Toxicology, (20), 45, 2023
– Oral exposure to Ag or TiO2 nanoparticles perturbed gut transcriptome and microbiota in a mouse model of ulcerative colitis, Wang et al., Food and Chemical Toxicology, 169(11):113368, 2022 : « ingested nTiO2 yielded shorter colon, aggravated epithelial hyperplasia and deeper infiltration of inflammatory cells. Both nanoparticles significantly changed the gut microbiota composition, resulting in loss of diversity and increase of potential pathobionts. They also increased colonic mucus and abundance of Akkermansia muciniphila. »
– Impacts of foodborne inorganic nanoparticles on the gut microbiota-immune axis: potential consequences for host health, Lamas B, Particle and Fibre Toxicology, 2020
– Foodborne titanium dioxide nanoparticles induce stronger adverse effects in obese mice than non‐obese mice: gut microbiota dysbiosis, colonic inflammation, and proteome alterations, Cao et al., Small 16.36, 2020
– Impacts of Additive Food E171 (Titanium Dioxide) on the Gut Microbiota and Colorectal Carcinogenesis in ApcMIN/+ Murine Model, Brugiroux S et al., Gastroenterology, mai 2019 : « Additive E171 promotes colonic tumorigenesis and induces change in gut microbiota composition. Underlying carcinogenic mechanisms focusing on microbiota dysbiosis implication are in progress. This study supports the carcinogenic properties of TiO2 in the context of colorectal cancer ». - 14Voir :
– Food-Grade Titanium Dioxide Induces Toxicity in the Nematode Caenorhabditis elegans and Acute Hepatic and Pulmonary Responses in Mice, Sitia et al., Nanomaterials (Basel), 2022
– Titanium dioxide particles from the diet: involvement in the genesis of inflammatory bowel diseases and colorectal cancer, Barreau et al., Particle and Fibre Toxicology, 18(26), 2021
– Impact of Food Additive Titanium Dioxide on Gut Microbiota Composition, Microbiota-Associated Functions, and Gut Barrier: A Systematic Review of In Vivo Animal Studies, International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(4):2008, 2021
– The food additive E171 and titanium dioxide nanoparticles indirectly alter the homeostasis of human intestinal epithelial cells in vitro, Dorier M et al., Environ. Sci.: Nano, Advance Article, 2019: « Epithelial cells repeatedly exposed to TiO2 developed an inflammatory profile, together with increased mucus secretion. Epithelial integrity was unaltered, but the content of ATP-binding cassette (ABC) family xenobiotic efflux pumps was modified. Taken together, these data show that TiO2 moderately but significantly dysregulates several features that contribute to the protective function of the intestine. »
– Repeated administration of the food additive E171 to mice results in accumulation in intestine and liver and promotes an inflammatory status, Talamini L et al., Nanotoxicology, 2019 : « repeated oral administration of E171 to mice at a dose level (5 mg/kg body weight for 3 days/week for 3 weeks) comparable to estimated human dietary exposure, resulted in TiO2 deposition in the liver and intestine; titanium accumulation in liver was associated with necroinflammatory foci containing tissue monocytes/macrophages; three days after the last dose, increased superoxide production and inflammation were observed in the stomach and intestine. Overall, the present study indicates that the risk for human health associated with dietary exposure to E171 needs to be carefully considered ». - 15Voir notamment :
– Long-term exposure from perinatal life to food-grade TiO2 alters intestinal homeostasis and predisposes to food allergy in young mice, Issa M et al., Allergy, Novembre 2023
– The food additive titanium dioxide hinders intestinal production of TGF-β and IL-10 in mice, and long-term exposure in adults or from perinatal life blocks oral tolerance to ovalbumin, Lamas B et al., Food and Chemical Toxicology, 179, Septembre 2023
– Perinatal exposure to foodborne inorganic nanoparticles: A role in the susceptibility to food allergy?, Issa M et al., Front. Allergy, Sec. Food Allergy, 3, Décembre 2022 - 16Voir par exemple Perinatal foodborne titanium dioxide exposure-mediated dysbiosis predisposes mice to develop colitis through life, Carlé C et al., Particle and Fibre Toxicology, (20), 45, 2023
- 17Voir TiO2 nanoparticles abrogate the protective effect of the Crohn’s disease-associated variation within the PTPN22 gene locus, Schwarzfischer M et al, Gut, 2023
- 18Voir Dysregulation along the gut microbiota-immune system axis after oral exposure to titanium dioxide nanoparticles: A possible environmental factor promoting obesity-related metabolic disorders, Lamas B et al., Environmental Pollution, 330, 2023
- 19– Exposure to Titanium Dioxide Nanoparticles During Pregnancy Changed Maternal Gut Microbiota and Increased Blood Glucose of Rat, Mao Z et al., Nanoscale Research Letters, 14:26, décembre 2019 : « Our study pointed out that TiO2 NPs induced the alteration of gut microbiota during pregnancy and increased the fasting blood glucose of pregnant rats, which might increase the potential risk of gestational diabetes of pregnant women. »
- 20Voir: Titanium dioxide E171 consumption exacerbates Listeria monocytogenes infection in mice, Yue Teng et al, Food Quality and Safety, 2023
- 21Voir :
–The effects of the food additive Titanium dioxide (E171) on tumor formation and gene expression in the colon of a transgenic mouse model for colorectal cancer, Bischoff et al., Nanomaterials, 2022
–Food-grade TiO2 impairs intestinal and systemic immune homeostasis, initiates preneoplastic lesions and promotes aberrant crypt development in the rat colon, Bettini S et al., Scientific Reports, 2017 - 22Sollicitée suite à des suspicions de carcinogénicité au niveau du côlon, l’Agence européenne de sécurité des aliments (EFSA) a publié un avis en 2021 dans lequel elle conclut à un potentiel risque génotoxique (cassures de brins d’ADN et dommages chromosomiques) du TiO2, et plus particulièrement de ses nanoparticules. Cf : Dioxyde de titane : le E171 n’est plus considéré comme sûr en tant qu’additif alimentaire, EFSA, 6 mai 2021
- 23Voir :
– DNA Damage and Apoptosis as In-Vitro Effect Biomarkers of Titanium Dioxide Nanoparticles (TiO2-NPs) and the Food Additive E171 Toxicity in Colon Cancer Cells: HCT-116 and Caco-2, Ferrante et al., International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023
– A weight of evidence review of the genotoxicity of titanium dioxide (TiO2), Kirkland et al., Regulatory Toxicology and Pharamcology, Volume 136, December 2022
– Investigation of the genotoxicity of digested titanium dioxide nanomaterials in human intestinal cells, Vieira et al., Food and Chemical Toxicology, Volume 161, 2022
– Scientific opinion on the safety assessment of titanium dioxide as a food additive (E171), EFSA, 2021
– TiO2 genotoxicity: An update of the results published over the last six years, Carrière et al., Mutation Research Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis, 2020
– Assessment of the in vitro genotoxicity of TiO2 nanoparticles in a regulatory context, Charles et al., Nanotoxicology, 2018
– Continuous in vitro exposure of intestinal epithelial cells to E171 food additive causes oxidative stress, inducing oxidation of DNA bases but no endoplasmic reticulum stress, Dorier M et al., Nanotoxicology, 2017
– Titanium dioxide nanoparticle-induced oxidative stress triggers DNA damage and hepatic injury in mice, Shukla et al., Nanomedicine, 2014 - 24Oral administration of TiO2 nanoparticles during early life impacts cardiac and neurobehavioral performance and metabolite profile in an age- and sex-related manner, Mortensen et al., Particle and Fibre Toxicology, 19, 2022
- 25Voir :
– Effect of chronic prenatal exposure to the food additive titanium dioxide E171 on respiratory activity in newborn mice., Colnot E, O’Reilly J and Morin D, Frontiers in Pediatrics, 12:1337865, 2024 : « this is the first study to demonstrate that in utero, exposure to E171 alone can impair postnatal respiratory function in mice »
– Multigenerational inheritance of breathing deficits following perinatal exposure to titanium dioxide nanoparticles in the offspring of mice, Boulain M et al., Discover Nano, 19, 16, 2024
– Conséquences d’une exposition périnatale aux nanoparticules de dioxyde de titane sur le développement et le comportement des nouveau-nés chez la souris, Marie Boulain, thèse de neurosciences, université de Bordeaux, décembre 2022
– Ingestion of titanium dioxide nanoparticles: a definite health risk for consumers and their progeny, Cornu R, Arch Toxicol. 2022 : « Based on the evaluation of TiO2, other NPs that are also used as food colouring agents must be subjected to careful toxicological evaluation, and the addition of NPs to food simply for “aesthetic” reasons should be reconsidered. ».
– Chronic maternal exposure to titanium dioxide nanoparticles alters breathing in newborn offspring, Colnot et al., Particle and Fibre Toxicology, 19, 57, 2022 : « We show that a chronic exposure to TiO2 NPs during pregnancy alters the respiratory activity of offspring, characterized by an abnormally elevated rate of breathing. »
– Maternal exposure to titanium dioxide nanoparticles during pregnancy and lactation alters offspring hippocampal mRNA BAX and Bcl-2 levels, induces apoptosis and decreases neurogenesis, Ebrahimzadeh Bideskan A. et al., Exp Toxicol Pathol., 5;69(6): 329-337, 2017 : « These findings provide strong evidence that maternal exposure to TiO2-NPs significantly impact hippocampal neurogenesis and apoptosis in the offspring. The potential impact of nanoparticle exposure for millions of pregnant mothers and their offspring across the world is potentially devastating » (problèmes respiratoires, cardiovasculaires ou encore neurologiques, retards de croissance, modifications comportementales, etc.) - 26(82 sur 84)
- 27(RM09 et RM11, pour lesquels les données de génotoxicité fournies n’indiquent aucun problème de génotoxicité)
- 28Avis de l’ANSES relatif relatif à l’évaluation du risque de la fraction nanométrique de l’additif alimentaire E171, 27 octobre 2022
- 29Voir:
– Getting fat and stressed: Effects of dietary intake of titanium dioxide nanoparticles in the liver of turbot Scophthalmus maximus, Fonseca et al., Journal of Hazardous Materials, Volume 548, 2023
– Toxicity of TiO2 nanoparticles to the marine microalga Chaetoceros muelleri Lemmermann, 1898 under long-term exposure, Bameri L et al., Environmental Science and Pollution Research, 29 : 30427–30440, 2022
– Proteomics reveals multiple effects of titanium dioxide and silver nanoparticles in the metabolism of turbot, Scophthalmus maximus, Araújo MJ et al., Chemosphere, 2022
– Zinc oxide, titanium dioxide and C60 fullerene nanoparticles, alone and in mixture, differently affect biomarker responses and proteome in the clam Ruditapes philippinarum, Marisa I et al., Science of the Total Environment, 838 (2), 2022
– Toxicity of titanium nano-oxide nanoparticles (TiO2) on the pacific oyster, Crassostrea gigas: immunity and antioxidant defence, Arash Javanshir Khoei et Kiadokht Rezaei, Toxin Reviews, 41, 2022 - 30Voir :
– Estimation of genomic and mitochondrial DNA integrity in the renal tissue of mice administered with acrylamide and titanium dioxide nanoparticles, Mohammed et al. Scientific reports, 2023
– TiO2 nanoparticles combined with polystyrene nanoplastics aggravated reproductive toxicity in female mice via exacerbating intestinal barrier disruption, Zhang et al., Journal of the Science of food and agriculture, 2023
– Nanoplastics enhance the toxic effects of titanium dioxide nanoparticle in freshwater algae Scenedesmus obliquus, Das et al., Comparative Biochemistry and Physiology Part C: Toxicology & Pharmacology, Volume 2056, 2022 - 31Cf Ingestion of titanium dioxide nanoparticles: a definite health risk for consumers and their progeny, Cornu R, Arch Toxicol. 2022 : « the addition of NPs to food simply for “aesthetic” reasons should be reconsidered… »
- 32« From the results, AOPs were proposed where colorectal cancer, liver injury, reproductive toxicity, cardiac and kidney damage, as well as hematological effects stand out as possible adverse outcomes. The recent transgenerational studies also point to concerns with regard to population effects. Overall, the findings further support a limitation of the use of TiO2-NPs in food, announced by the European Food Safety Authority (EFSA). Cf Adverse Outcome Pathways Associated with the Ingestion of Titanium Dioxide Nanoparticles—A Systematic Review, Rolo et al., Nanomaterials, 2022″
- 33Cf. Common food additive found to affect gut microbiota, The University of Sydney, 13 mai 2019 et Impact of the Food Additive Titanium Dioxide (E171) on Gut Microbiota-Host Interaction, Pinget G. et al., Front. Nutr., 2019(mai 2019)
- 34Cf. Vidéo de Fabrice Nesslany (Institut Pasteur de Lille) au Colloque nano à la Maison de la Chimie, 7 novembre 2018
- 35Beyond the white: effects of the titanium dioxide food additive E171 on the development of colorectal cancer, Proquin, H, Maastricht: Gildeprint Drukkerijen, 2018,
- 36En anglais : « These findings provide strong evidence that maternal exposure to TiO2-NPs significantly impact hippocampal neurogenesis and apoptosis in the offspring. The potential impact of nanoparticle exposure for millions of pregnant mothers and their offspring across the world is potentially devastating ». Cf Maternal exposure to titanium dioxide nanoparticles during pregnancy and lactation alters offspring hippocampal mRNA BAX and Bcl-2 levels, induces apoptosis and decreases neurogenesis, Ebrahimzadeh Bideskan A. et al., Exp Toxicol Pathol., 5;69(6): 329-337, 2017
- 37Cf. Titanium Dioxide Nanoparticles Can Exacerbate Colitis, University of Zurich, 19 juillet 2017 : Des chercheurs de l’université de Zurich tirent la sonnette d’alarme sur les inflammations et dommages créés par les nanoparticules de dioxyde de titane sur le mucus intestinal de souris. Ils recommandent aux personnes atteintes de colites d’éviter les aliments contenant ces particules de dioxyde de titane.
- 38Cf. Francelyne Marano, Faut-il avoir peur des nanos ?, Buchet Chastel, avril 2016. Voir aussi plus récemment son intervention lors du Débat Santé Environnement : « Substances chimiques : l’Europe nous protège-t-elle ? » au Ministère de la Transition écologique et solidaire, (1h55min), 18 octobre 2018